- Een startup uit Singapore heeft grote ambities om rijstboeren te helpen duurzamer te werken.
- Rize wil de methaanemissies van de rijstbouw beperken.
- Bekijk het pitchdeck waarmee de startup 14 miljoen dollar aan groeigeld ophaalde.
- Lees ook: Er is een simpele oplossing om het produceren van wijn duurzamer te maken: schapen
Rijst geldt wereldwijd als basisvoedsel, maar de teelt heeft een grote impact op het milieu met de uitstoot van broeikasgassen.
Een tiende van de methaanuitstoot in de wereld is afkomstig van rijstteelt, omdat bacteriën organisch materiaal in natte rijstvelden afbreken, waarbij methaangas vrijkomt. Methaangas blijft minder lang hangen in de atmosfeer dan CO2, maar heeft wel een sterker broeikasgaseffect.
Om de methaanvoetafdruk van rijst te verminderen, werkt agritech-startup Rize uit Singapore samen met kleine rijstboeren in Vietnam en Indonesië. Het gaat om boeren die rijstveldjes beheren ter grootte van anderhalf voetbalveld.
Met behulp van nieuwe technologie en groene teelttechnieken helpt Rize boeren om rijst duurzamer te verbouwen en hun oogst te vergroten.
Afgelopen week haalde de startup uit Singapore 14 miljoen dollar op bij durfinvesteerders, waarbij investeerders uit een eerdere ronde opnieuw meededen. Daarbij ging het om Breakthrough Energy Ventures, GenZero, Temasek en Wavemaker Impact.
De startup wil de kapitaalinjectie gebruiken om zijn technologie verder te ontwikkelen en het personeelsbestand te vergroten van 50 werknemers naar ongeveer 150 mensen. Ook kijkt Rize naar nieuwe markten zoals de Filipijnen en Thailand, zegt CEO Dhruv Sawhney tegen Business Insider.
In drie jaar tijd zijn de opbrengsten van boeren waar Rize mee werkt, sterk vergroot, waardoor het netto inkomen van de boeren met 25 tot 30 procent is gestegen.
Rize koopt zaden en andere goederen grootschalig in en verkoopt die door aan boeren met leningen waar 0 procent rente voor geldt. Dit om de aanloopkosten voor boeren te verkleinen. De startup is ook bezig met het inrichten van een marktplaats om boeren te koppelen aan afnemers die op zoek zijn naar rijst met een lage methaanvoetafdruk. Daar hoort ook een platform bij voor bedrijven die emissiecertificaten willen kopen om hun milieuvoetafdruk te verkleinen.
Methaan is zoals gezegd aan ander broeikasgas dan CO2, maar je kunt de uitstoot van methaan wel omrekenen in zogenoemde CO2-equivalenten. Die maatstaf wordt ook in de emissiehandel gebruikt.
CEO Sawhney geeft aan dat Rize nog steeds op zoek is naar investeerders die leningen willen verstrekken. Hij wilde niet zeggen wat de waardering van de startup is.
Bekijk het pitchdeck van 11 slides dat Rize gebruikte voor de Series A financeringsronde:










